sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Paitatehdas

Valitettavasti loma lähenee loppuaan, joten ajatuksia on suunnattava jo varovaisesti syksyyn ja töihinpaluuseen. Sitähän voi helpottaa esimerkiksi ilahduttavilla vaatteilla!

Nappasin kaapista kaksi kuviollista kangasta, joista molemmista tiesin saavani 1,5 paitaa. Lisäämällä hiukan yksiväristä, saadaan se toinen kokonainen valmiiksi asti. Kaikissa paidoissa oli kaavana Jokatyypin kaavakirjan raglanpaita sopivaksi muokattuna ja poikkileikkauksellisissa risteytettynä OW 2/2008 sporttipaidan kaavaan.
Peppi Bloomia ostin kerran 2-laatuisena ja en ole kyllä huomannut virheitä kankaassa.
Perhoskankaan pohjaväri näytti ostaessa mustalta, mutta todellisuudessa se on ennemminkin tummanruskea. Sopivan lisävärin valitseminen ei ollut helppoa, mutta päädyin kokeilemaan oranssia.
Viimeinen kuva jäi utuiseksi, mutta mallista saa silti selvän.
Oranssi kangas sopi oikein hyvin oranssien perhosten kanssa samaan paitaan.

Kävin kahden vierailijan kanssa eilen Marjamäen pajutilalla. Olen siellä pari kertaa aikaisemminkin käynyt ja ihastellut pajukoreja. Muille olen niitä kyllä lahjaksi ostanut, mutta en itselle, joten suunnitelmissa oli sellainen ostaa. Pettymys oli todella suuri, kun pajutuotteita oli aivan kourallinen aikaisempaan verrattuna. Toinen vierailijoistani ei ollut Marjamäessä aikaisemmin käynyt ja odotta myös pajutuotteita. Todella ikävää, että pajutilalta ei saa ostettua pajutuotteita kuten ennen. "Sisustuskrääsään" näytti valikoima keskittyneen...

Kangaslaskuri on pyörinyt kuukauden aikana eestaas miinuksella ja plussalla. Sain jo yhden kangaslähetyksen, joka nosti saldoa lähemmäksi plussalukemia. Miinuksella vielä mennään, mutta maanantaina haen postista paketin, joka romuttaa haaveet miinukselle jäämisestä. Ajattelin kyllä jatkaa kangaslaskuria vielä loppuvuoden ja mahdollisesti myöhemminkin.

Saara

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Vaihtelu virkistää

Tänään on ollut leivontapäivä. Hullua helteellä, mutta eipä näille ilmoille mitään voi.

Mustikka-vaniljapullien ohjeeseen kiinnitin heti huomiota uusimmassa Pirkassa. Hyviä ovat!

Mutakakun ohjeen olen saanut TOE-tutulta. Vielä ei voinut maistaa, mutta aikaisempien kokemusten perusteella maistuvaa.
Kolmantena vielä suolainen piirakka peruspohjalla ja täytteenä savukinkkua, parsakaalia, fetaa ja ruokakermaa munan kera.
Vaikka nyt heinäkuussa on ollut kovasti yritystä tehdä aloitetut ompelut valmiiksi asti, oli raidallinen kassi odottanut sankoja jo joitain viikkoja. Nyt sekin tuli valmiiksi ja näin lisää metrejä kulutettuihin kankaisiin.
Malli on sama kuin Lontoo-kassissa. Pohjan musta kangas on sellaista paksua vedenpitävää kangasta, jotta uskaltaa laskea kassin kosteillakin ilmoilla maahan.

Siivousta on tänään leivonnnan lisäksi vuorossa, joten taitaa ompelua olla vuorossa vasta myöhemmin.

Kotiliesi-blogi arpoo kauniin tilkkupeiton. Osallistumisaikaa on 28.8. asti, joten hyvin ehtii!

Saara

torstai 25. heinäkuuta 2013

Suurikulutuksisia ompeluita

Edelleen ovat joustamattomien kankaiden ompelut jatkuneet. Kivaa sekin on vaihteeksi!

Ensin vähän liinavaatteita. Kangasta kului monta metriä.
Malli: Oma, koko 230x 210 cm, tyynyliinat 50 x 60 cm
Kangas: Ruudullinen puuvilla Kangashamstereista, lakanat perittyjä

Pari esiliinaa lopusta ruutukankaasta:
Malli: Oma
Kangas: Ruudullinen puuvilla Kangashamstereista

Lisää päällystettyjä laatikoita:
 Kangas: taustapuolelta muovitettu pellava EK:sta

Farkkupeittoon leikkasin paloja jo joskus aikaa sitten. Mun piti myydäkin palat jo välissä, mutta kauppa peruuntui, onneksi! Olin nähnyt ison työn palojen leikkuussa ja se olisi mennyt sivusuun. (Olin aika halvalla myymässä koko satsia.) Tässä tämä nyt sitten on, olen tosi tyytyväinen lopputulokseen.
Malli: Oma, koko 120 x 160 cm
Kangas: Farkut pääasiassa kierrätettyjä, taustakangas EK:sta sekoitekangasta, kanttauksen kangas Kangashamstereista
Sain peittoa tehdessä huomata, kuinka iso apu yläsyöttäjä on paksuja kankaita ommellessa. Joissain koneissa on sisäänrakennettu yläsyöttäjä, mutta omaan Husqvarnaani saa lisätarvikkeena hankittua yläsyöttäjän.

Toimintaideana on, että kuvassa ylhäällä näkyvä harmaa kahva nousee ja laskee neulatangon mukana, mikä saa paininjalan sisällä olevat hampaat liikkumaan ja samalla syöttämään kangasta yläpuolelta.
 Tässä Husqvarnan yläsyöttäjässä tulee mukana kaksi siihen sopivaa paininjalkaa, jotka ovat huomattavasti normaaleja paininjalkoja isompia. Kuvassa näkyvän suoraommeljalan lisäksi mukana tulee leveille tikeille soveltuna jalka.
 Alasuunnasta vielä kuvaa ylähampaista:
Tästä rohkaistuneena käytän jatkossa paksuja materiaaleja ommellessa yläsyöttäjää.

Seuraavaksi joudun siirtymään kevyempiin ompeluihin, koska painavien peittojen ompelu rasittaa liikaa niskaa ja selkää. Farkkua tuolla olisi odottamassa lisääkin, joten katsotaan mitä siitä syntyy.

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Sisustukseen

Viime viikolla tuli tarve ommella suoria saumoja ilman ajatusta. Kaivoin aikaisemmin yhteenommellut tilkkunauhat esille ja sommittelin niistä tilkkupeiton. Tai oikeastaan kaksikin! Tikkaamisen työläyden takia vain vaaleanpunasävyinen valmistui, sinisävyinen vielä odottelee. Peitolle tuli kokoa noin 150 x 200 cm.
 Tikkaukset tein ekaa kertaa hiukan oikaisten eli suorilla tikeillä yhteen suuntaan.  Ensimmäistä kertaa oli myös koneeseen liitettävä yläsyöttäjä käytössä tässä tarkoituksessa. Sen kanssa onnistui myös reunakanttien ompelu hyvin, vaikka kangaskerroksia oli aika monta.
 Täytteenä on outokuosisia collegepaloja, jotka muuten eivät olisi tulleet käyttöön. Vuorina on vanhoja lakanoita sopivasti yhdisteltynä.
 Poimin idean kangaspäällysteisistä laatikoista Skuden blogista. Yksinkertaisesti ommellaan reunukset renkaaksi ja ulkopohja kiinni. Sisäpohjan kiinnitykseen mietin pesua halpottavaa ratkaisua, mutta lopulta päädyin esikuvan tavoin ompelemaan sisäpohjankin kiinni laatikon pujottamisen jälkeen. Saa ne saumat tarvittaessa aika helpolla ratkottua auki pesua varten.
Näistä tuli niin kivat, että taidan tehdä näitä lisääkin, jos sopivia laatikoita löytyy!

Saara

torstai 18. heinäkuuta 2013

Kaksi marjaa

Aikaisemmin tässä kuussa tekemäni beiget housut muistuttivat, että kyllä oma luottokaava vain on arvokas! Ja siksipä kaivoin pari palaa ruskeaa joustavaa housukangasta esiin ja aloin ommella.

Näissä on kaikki kohdallaan. Takakappaletta on muokattu rankasti, etukappaletta vähän vähemmän. Vyötäröllä on muotolaskoksia ja vetoketjuhalkio sivussa.
Kaava: SKL 8/2000 muokkauksin
Kangas: ruskea joustava housukangas Triteksistä
Kankaankulutus: 1,3 m

Ruskeaa housukangasta oli kaapissa kaksi palaa. Molemmat kivasti joustavia, pinta vain vähän erinäköinen. Ompelin sitten toisetkin housut.
Kaava: OW 2/2012 capreista yläosa, SKL 8/2000 lahkeen muoto
Kangas: ruskea joustava housukangas Triteksistä
Kankaankulutus: 1,3 m

Ulkoisesti housut näyttävät olevan kuin kaksi marjaa, mutta tarkemmassa tarkastelussa ja erityisesti ompeluprosesissa ero on suuri:
Ylemmät housut:

Alemmat housut:
Alemmissa onkin siis kuminauhavyötärö!

Kangasjämistä sain aikaiseksi T-paidan. Vähän meni mönkään suunnitelmat, kun tähtikangasta oli liian vähän, mutta ihan kiva näinkin. Kokeilin siirtää leikkaussauman vähän alemmas, mutta meni vähän liiankin alas jo.
Kaava: JTKK ranglanpaita muokattuna, OW 2/2008 leikkaussauman muoto
Kangas: jämäpaloja
Kankaankulutus: 0,7 m

Vanha kylpytakki tuli pilkottua ja muutettua froteeräteiksi ja pesulapuksi.
Kankaankulutus: 1,5 m

Tekisi mieli tehdä housuja lisää sillä uudella kuminauhavyötärökaavalla, mutta nyt ei taida kaapista sopivaa kangasta löytyä. Täytyy keksiä muuta ommeltavaa ja sitä hän varmasti riittää.

Saara

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Auringonpaisteella

 Edelliseen kirjoitukseen laitoinkin jo itselle tehdyistä housuista. Kangasta riitti myös miehen caprimittaisiin shortseihin.
Kaava: Joka tyypin kaavakirja, miehen suorat housut
Kangas: Sekoitekangas Triteksistä
Kankaankulutus: 0,9 m
Muuta: Vyötärö on tässä miestenkin kaavassa liian matala.

SaVaWay oli tällä kertaa Pehemiän yllärikankaasta, joka oli vaaleanpunaista kalastajatrikoota. Kummityttö 8 v oli mummon ja vaarin kanssa innostunut onkimisesta mökillä, joten suunnitelma oli selkeä. Tekemällä vain etukappaleet ja hihat kalastajakankaasta, riitti materiaalia myös kahden sisaruksen synttärilahjapaitoihin. Kaavat olivat hyvin sekalaisia, kun kiireessä niitä haalin, mutta vanhoista suurista käsityölehdistä jokatapauksessa.
Kankaankulutus: 0,9 m

Kanttaukset on kahdessa paidassa vaaleanvioletilla, joka meni ihan yllättävän hyvin paidan muihin väreihin.

Paljon on suunnitelmia mielessä, mutta helteellä ei oikein jaksaisi niin paljoa tehdä kuin mieli tekisi. Suunnitelmia sen sijaan jaksaa rustata vaikka vihkoon.

Saara

sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Vaaleaa

Kangasta on tässä kuussa saatettu vaatteiksi jo 7,7 metriä. Eli keskimäärin 1,1 m /päivä!

Viimeisimmät tuotokset ovat hame ja housut itselle. Myös Jaakolle on caprit leikattuina, mutta pitää saada mies kotiin ja sovittamaan ennen loppuun ompelemista.

 
Kaava: OW 2/2010 Pellavahame
Kangas: Sekoitekangas(?) kangashamstereista
Kankaankulutus: 0,7 m

Kerrankin oli helman mitta automaattisesti sopiva, eli normaalimittaiselle ihmiselle tämä hame olisi aika lyhyt. Tämä päätyy varmastikin syksyllä työkäyttöön.

Toisesta beigestä kankaasta piti tulla alunperin takki. Kaapissa olevaa kangasta hypistellessä huomasin kuitenkin sen joustavan. Selvä housukangas! Lähinnä tulee mieleen vaellushousut tai muut ulkoiluhousut, eli varmaankin kotikäyttöön pääasiassa päätyvät.
Kaava: JTKK suorat perushousut
Kangas: Sekoitekangas Triteksistä
Kankaankulutus: 1,5 m
Muuta: Perinteiseen tapaan takakappaletta piti pidentää vyötäröltä ja ottaa sisään takasaumasta.

Tänään tilasin paria kangasta, kun olin niitä kauan harkinnut ja tarjouksessa olivat. Suunnitelmia taas pyörittelemään!

Saara

lauantai 6. heinäkuuta 2013

Kangaskaapista vaatekaappiin

Kankaiden kulutus jatkuu! Ranglanpaidan kokeilu jatkui T-paitamittaisilla hihoilla.
Kaava: JTKK ranglanpaita muokattuna
Kangas: Viskoositrikoo Triteksistä
Kankaankulutus: 0,9 m

Punainen tähtitrikoo löysi viimein (vain parin kuukauden odottelun jälkeen) paikkansa hupparina. Alunperin tähtikankaan ohjetta pienemmän määrän takia jouduin miettimään tehosteväriä, mutta lopulta tähtikangaskin olisi riittänyt. Mutta ihan hyvä se tummansininen kanssa on. Kaavanmuokkaus tavallisesti istutetusta hihasta raglanhihaksi onnistui mielestäni myös hyvin ja se kävi yllättävän helposti.
Kaava: SKL 7/2013 kietaisuhuppari muokattuna raglanhihoille
Kangas: Tähtielastaanitrikoo Tiritomista, tummansininen trikoo jämiä
Kankaankulutus: 1,2 m

Sain edullisesti ison palan tummansinistä resoria ja jo alunperin oli suunnitelmissa tehdä pitkikset talvea varten siitä. Kesken tähtihupparin teon ompelin pitkikset, jotta sain selville riittäkö resoria myös hupparin helmaan. Ei riittänyt.

Samaan kuvaan mahtui myös (jo myynnissäkin olleesta) ruutukankaan jämästä tekemäni lätsä. Se oli yllättävän helppo ommella!
Kaava: SKL 4?/2007, ilman saumanvaroja
Kangas: tummansininen resorineulos
Kankaankulutus: 1,0 m

Kaava: Jokanaisen käsityökurssi-kansion "Lippahattu Laurille"
Kangas: ruudullisen takkikankaan jämä
Kankaankulutus: 0,2 m

Kangassaldo on tällä hetkellä jo yli 5 m miinuksella. Ja miinusta siis tavoitellaan!

Saara

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Paitakaavan muokkausta

Valmiskaavat on tehty keskimääräisille vartaloille. Monilla yläosa on alaosaa isompi tai toisinpäin. Itse kuulun jälkimmäiseen porukkaan. Olen paitojen teossa käyttänyt paljon Ottobren peruskaavaa, johon olen alaosan leventänyt sopivaksi. Ongelmana on ollut silti olkapäiden huono istuvuus.

Lähdin kokeilemaan Joka tyypin kaavakirjan ranglanpaidan kaavaa, koska siinä ei ainakaan saumaa tule olkapäälle. Ensimmäiseen versioon valitsin pitkään marinoituneen kultaraitaisen trikoon. Levensin kaavaa alhaalta yhden koon verran.

Kaava: JTKK ranglanpaita, versio 1
Kangas: puna-kultaraidallinen trikoo Triteksistä

Pääntie jäi aika pieneksi, ei ahdistavalla tavalla, mutta ulkonäkö ei ole paras mahdollinen.

Suunnittelin viimeisestä paulakukkatrikoon palastani jo ihan erilaista toteutusta, mutta päätinkin silti jatkaa ranglanpaidan jalostamista. Avuksi otin paljon käyttämäni sporttipaidan kaavan (OW 2/08), jossa pääntie on hyvän mallinen ja leikkaussauma tekee kivasti muotoa etukappaleeseen.  Samalla kaavalla pienin muokkauksin tein myös raidallisen SaVaWay- paidan. Leikkaussaumaan päädyin muodon lisäksi myös paulakukan vähyyyden takia, kun halusin pitkät hihat kukallisina.

Kaava: JTKK ranglanpaita, versio 2
Kangas: Nanson paulakukkatrikoo ja musta yksivärinen trikoo Triteksistä

Tuon pääntien muokkaamisen jälkeen tämä ranglanpaita on oikein hyvän mallinen, ja tämän kaavan pistän tarkasti talteen seuraavia paitaompeluita varten.

Savan heinäkuun haasteena on ommella kaapeissa olevista kankaista mahdollisimman paljon, joten yritän nyt parhaani mukaan keksiä kauankin odottaneista kankaista jotain kivaa.

Saara