sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Paloista ja jämistä

Viikko sitten OE:n Tampereen alueen ryhmällä oli ompelutalkoot, joissa ommeltiin nuppupeittoja TAYS:n keskosille. Peittoja valmistui paikanpäällä jo 20-30 kpl, mutta varmastikin moni jatkoi vielä ompelemista kotona.Omani tein yksinkertaisella periaatteella, jossa leikkasin tilkkuleikkurilla -viivoittimen levyistä kangassuikaletta, jonka taas leikkelin satunnaisesti palasiksi. Palaset ompelin pitkiksi kangassoiroiksi ja leikkelin mittaan 52 cm. Kolme soiroa yhteen ompelemalla peiton kooksi tulee noin 42 x 50 cm. (Samalla tekniikalla tein aikaisemmin kotiin sohvatyynyjä.)

Viime aikoina olen kuitenkin melkein enemmän kutonut ja virkannut kuin ommellut. Afrikankukkia on valmistunut muutama (tosin tällä tahdilla päiväpeittoprojekti kestää vuosia...), kaulahuivia olen virkannut jämälangoista ja Purosta viime keväänä aloitettu villaslipoverikin on edistynyt koevalvonnoissa töissä. Suuren käsityölehden 9/2012 ohjeella valmistui jämälangoista (sain kassillisen keränloppuja!) mukavalla tekniikalla patalappu. Ensin on virkattu ruudukko, johon on sitten ketjusilmukkaketju pujoteltu.


 


Syksyn viilentyessä ja pitkien hihojen tullessa tarpeelliksiksi olen todennut kärsiväni pitkähihaisten alle sopivien yksiväristen toppien ja T-paitojen puutteesta. Koska kankaita kaapissa on, en ole viitsinyt niitä kaupastakaan lähteä ostamaan. Ottobren kaavalla ompelin eilen kolme toppia ja yhden T-paidan.

Kaava: OW 303 Parhaat topit (löytyy myös vuoden 2007 tai 2008 lehdestä)
Kankaat: Triteks

Nuppupeittotalkoot innostivat monia osallistujia tilkkutöiden pariin. Tein alkukuusta ristiäislahjaksi valkoisen vauvanpeiton ja nyt aloittelen sitten valkoista torkkupeittoa. Tilkkutyömateriaaleja (erityisesti valkoista lakanaa) riittää vielä pitkään, kun sain kesällä sen ison kassillisen vanhoja lakanoita. Valkoisen torkkupeiton jälkeen on suunnitteilla pikakolmioista tehtävä tilkkupeitto ja varmaan senkin jälkeen olisi vielä tilkkuprojekteja edessä!

Vaikka tuntuu ettei mitään ehdi töiltä tehtyä, kyllä kuitenkin paremmin on käsitöitä tullut nyt tehtyä kuin viime lukuvuonna. Osittain on kyse vain valinnoista. Työt on tullut tehtyä riittävän hyvin, vaikka en niitä ole loppuun asti viilannutkaan. Ja se saa riittääkin.

Syksyn tunnelmista,

Saara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti