lauantai 11. tammikuuta 2014

Jämälangat käyttöön

Vaikka kankaiden vähentäminen on tällä hetkellä tavoitteena, ei menneellä viikolla asiaa juurikaan ole parannettu: Toin kotiin lähes 30 m kangasta ja ompelemisen sijaan olen virkannut, neulonut ja tehnyt pieniä huopaheijastimia.

Silti 4,1 metriä kangasta muuntui verhoiksi viikko sitten perjantaina SavaWayssa. Kirjontoihin meni yllättävästi aikaa, joten valmistuminen meni lauantaipäivälle.
Kankaassa oli pari reikää keskellä, se oli jo hinnassa aikanaan huomioitu. Reikien päälle kirjoin koneella kukkia. Muutenkin koristelin verhojen alareunaa kirjomalla.

Koiralle valmistui peti vanhasta peitosta ja parista kaapissa olleesta kangaspalasta. Kangasta kului noin 1,5 m. Kuvaa ei ole, koska peti on otettu innokkaasti otettu käyttöön ja siksi hiukan kurainen.

Virkkuuta ja neulontaa on siivittänyt myös tarve vähentää lankamäärää. Tai oikeastaan tarve päästä langanjämistä eroon. Mieheni mummolta perityissä langoissa oli monenlaista lankaa, josta yksinään ei mitään olisi tullut tehtyä, mutta toisien lankojen kanssa "jättilangaksi" yhdistettynä sai kivasti aikaiseksi.

Nämä molemmat kaulahuivit on neulottu (siis kudottu) pituussuunnassa, jolloin muodostuu kivat pitkittäiset raidat. Ohjeita voi löytää monista paikoista mm. SKL 2/2008 tai Sanna Vatasen jämälankakirjasta.


Tämä huivi oli keskeneräisenä pitkään. Aloin tehdä sitä vuosi sitten töissä olleen yhteisen neulepeittoprojektin ohessa. Ohje on Strömsöstä joskus aikaa sitten mieleen painettu. Tässä virkataan pituussuunnassa vopivasti sekoitellen kiinteitä ja pylväsrivejä.
Neljäs huivi on myös pitkään ollut kesken. Tässä on virkattu verkko, johon nyt pujottelin lankaryppäitä pituussuunnassa raidoiksi ja päihin hapsuiksi.
Tuomieni kankaiden mukana oli myös pari palaa huopaa, jotka näin heti heijastimina. Heijastinkangas on ostettu Ompelijanmaailmasta.
Yhden isomman ompeluksen kappaleet ovat odottaneet leikkattuina viime vuoden puolelta asti, joten kai niitäkin voisi jo kohta alkaa ommellakin.

Meillä satoi vihdoinkin lunta!

Saara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti