keskiviikko 1. elokuuta 2012

Kangasta on siinä monenlaista...

Kangaskaappi alkoi maanantaina viimeistään olla liian ahdas, kun hain ison satsin kankaita pilkkahintaan. Siksi ilmoittauduinkin Kankaattomaan kuukauteen, jossa ei saa elokuun aikana ostaa ollenkaan kankaita tai ompelutarvikkeita, ellei ole aivan pakko työn valmistumisen kannalta.

Kokonaissaldo kankaista yltää massaltaan lähes omaan massaani ja YLITTÄÄ Rasselin massa. Rasselikaan ei mikään ihan pikkutyöttönen ole.
 Vertailukohdaksi vielä koira viereen poseeraamaan:
Maanantaina tosiaan hain noin 14 kg kangasta lähes nurkan takaa eräältä toiselta ompelunharrastajalta. Pääasiassa kankaat olivat collegea, mutta seassa oli myös tukevaa samettia ja kuviokudottua puuvillaa. Kankaat olivat noin 90-luvulta, minkä kyllä huomasi niiden kuvista ja väreistä.




Iso osa kankaista päätyi pesukoneeseen värjättäväksi. Ensin tein vähän polttokokeita joidenkin kankaiden materiaalin määrittämiseksi. Mm. punaisen kuviollisen, valkoisen ja persikka-harmaaraitaisen kankaan materiaaleista en ollut yhtään varma. Testin jälkeenkin olin hyvin epävarma niiden värjäytyvyydestä.

Värjäyksessä käytin Dylonin pesukonevärejä. Kangasta oli noin 2,4 kg/koneellinen ja 2 pakettia väriainetta. Paketin mukaan 1,2 kg kangasta/ paketti antaa vaalean tuloksen. Toisin kävi.

Siniseen satsissa oli paketilliset Navy Blue ja Bahama Blue. Lopputulos muistuttaa kyllä enemmän Navy Blueta. Punaisessa satsissa oli 2 pakettia väriä Redwood Red.

Vaaleansininen- ja -punainen pellava on värjätty valkoisesta pellavasta varsinaisen värjäyksen jälkeisessä huuhtelupesussa. Niistä tuli kivat!

Yllättävää oli, että raidallinen kangas värjäytyi hyvin harmaiden raitojen kohdalta ja toisaalta, että harmaa kuviocollege puolestaan ei kunnolla värjääntynyt päällipuolelta.

Isosta kangassatsista aloin heti tietysti ommellakin. Jaakko sai jo collegepaidan:
Kaava: Suuri Käsityölehti 1/2003, Suomi-paita
Kangas: Puuvilla-college kangaspaketista
Muuta: Kaava oli malliltaan jotenkin outo yläosasta.

Ollaan suunniteltu matkaa Turun linnaan. Mietin, että samalla voitaisiin käydä Raisio tai Turun Jätti-Rätissä kangasostoksilla, mutta eipäs käydäkään... Ideaparkissakin piti Eurokangas tänään kiertää kaukaa. Hyvähän se on varastoja joskus käyttää poiskin, eikä aina vain hankkia uutta.

Saara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti