keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Tikkausta, kassia, leivontaa...

Isotöisen projektin takia blogiin on vasta nyt päivitettävää.

Ohjeena ja esikuvana oli Husqvarnan aikanaan julkaiseman Zig Zag- lehden Baby Daisy-peitto.
Alunperin suunnittelin tekeväni peiton aivan ohjeidein mukaan, ainoastaan lisäämällä yhden ruuturivin lisää keskikohtaan. Ensimmäisen vapaalla ompelulla tehdyn ruudun kuvion jälkeen totesin, että helpompi on vain kirjoa koneella kuviot. Laitoin siinä vaiheessa jo täytteeksi tulevan fleecen keskikappaleen taakse.
Konekirjontoihin meni yllättävän paljon aikaa, kun ruutuja oli 15 kpl ja jokaiseen ruutuun tuli noin 4000 tikin kuviot.

Välillä meinasi tila loppua ompelupöydältä kesken. Suurena apuna tikkauksissa oli kuitenkin tilkkutyöpöytä, jonka hankin koneeseeni viime kesänä. Tikkausrengas, jossa on ikkunantiivistettä pohjassa ja mahsoi kuitenkin useita kymppejä (euroina), sen sijaan oli aivan hyödytön.


 Tekemiseen meni pari viikonloppua ja lisäksi useampia iltoja. Tämän tilkkutyön kuitenkin pusersin valmiiksi asti kerralla!Kaavat: Zig Zag 19, Baby Daisy
Koko: noin 130 x 180 cm
Kangas: kierrätyslakana sekä päällisessä että vuorissa, välissä fleece
Muuta:  Uutena juttuna kiinnitin vuorin täytteeseen ja päälliseen sprayliiman avulla. Hyvin toimi, kunhan laittoi hillitysti liimaa.

Ison peittoprojektin jälkeen teki mieli tehdä jotain helppoa ja nopeaa. Kävin elämäni ekaa kertaa Tekstiili-Fihlissä, josta ostin ihanaa Lontoo-kangasta. Varmasti käyn uudestaankin, vaikka paikka oli pieni ja täyteen ahdettu. Palvelu oli kuitenkin ensiluokkaista ja valikoima laaja.

Ihanat itsetehdyt laukut -kirjaa selaillessa silmät jäivät kiinni tähän kassiin:
Tilkuistakin kassin tekeminen viehätti ajatuksena, mutta päädyin, poikkeuksellisesti heti oston jälkeen, käyttämään Lontoo-kankaan. Kassi oli kirjassa mielestäni hankalasti toteutettu ja lisäksi halusin alaosaan tummaa ja tukevaa kangasta, joka suojaisi lialta. Muokkailin kaavaa rankalla kädellä ja lopputulos oli tämä:
Kaavat: Oma, Ihanat itsetehdyt laukut -kirjan pohjalta
Koko: 50 x 42 x 20 cm
Kangas: Tukeva Lontoo-kangas Tekstiili-Fihl 7e, tummansininen markiisi jämäpala, vuori kierrätysverho

Kuvasta näkyy huonosti pohjan päädyt, mutta niissä on vähän samaan tapaan tehty taitokset kuin maitopurkissa. Sivuihin tulee laskostetut kolmiot. Tukena on koko kassissa ohut kiinnisilitettävä tukikangas.

Sisus on pirteä:

Edit: Kassin pohjarakenteeseen löytyy netistä myös ohje ja kuvia.

Vietän tämän viikon syyslomaa. Tyypillisesti sairastan taas lomalla (Kuinkahan monta joululomaa on viime vuosina kulunut flunssassa?!). En mitenkään ole herkutteluun sortunut, ainakaan kovin pahasti, mutta leivoin eilen ison satsin korvapuusteja ja vähän pienemmän satsin sämpylöitä. Sämpylätaikinan kohdalla jauhot loppuivat kesken ja kävin äkkiä kaupassa. Harmikseni vain kohta huomasin myös leivinpaperin olevan lopussa! Pikaisen googletuksen jälkeen totesin, että pergamiini (käytän kaavapaperina) ei sovi leivinpaperinkorvikkeeksi. Pullille löytyi onneksi pullavuokia ja sämpylöille pieni pala leivinpaperia.
Korvapuusteissa on erikoisuutena täytteenä viime tammikuussa tekemääni porkkanahalvaa. Se oli niin äitelää, ettei se pakastimesta kulunut. Pullan väliin sopi kuitenkin hyvin! Porkkanahlava on niin työlästä tehdä, että tuskin koskaan uudestaan teen tällaisia pullia.

Sämpylöihin laitoin sekaan porkkana-omenasosetta, jonka olin pakastanut viime keväisen mehulinkoinnostuksen aikaan. Lopullisissa sämpylöissä extra-ainesosa ei maistu.

Ompelukset jatkuvat. Mietittynä on parikin tilkkupeittomallia, purjekassi ja villakangastakki.

Lumen tuloa odotellessa,

Saara

3 kommenttia:

  1. Voi miten upeita juttuja olet tehnyt!! Mielettömän upea peitto, aivan ihana London-kassi ja leipomukset tietysti herkkuja myös, nam. Nyt tekis mieli saada tuollainen ihmevempain tikkauksiin... ja pullaa, vaikka tääll yritteään kesän herkkujen jälkeen pysyä lujana. Mulla on vielä yksi yövbuor ja sitten lomaa, ensi viikkokin.

    VastaaPoista
  2. kaunis tuo peitto. Ja tuo Lontoo-kassi on tosi hauska ja ihana.

    VastaaPoista
  3. Kiva kun kävitte Eliisa ja Ressu! Kaikkea kaunista on kiva tehdä!

    VastaaPoista