torstai 26. kesäkuuta 2014

UFO-pinoa matalammaksi

Ompelupöydän nurkalle on ajan kuluessa muodostunut iso kasa keskeneräisiä töitä eli UFO:ja (UnFinished Object). Vielä on kasassa jäljellä:
-pannumyssy, joka vaatii kovemman tukihuovan pystyssä pysymiseen
-samettihousut, joiden vyölenkit ovat irronneet
-Steiner-nukke
-miehen farkkupikkutakki

Näiden lisäksi on muita kasoja, mutta niitä ei ole nyt tarvetta saada pois tieltä. Suunnitelmissa on yhden hyllyn asentaminen seinälle ja sen alta täytyy ensin saada pöytä puhtaaksi.

Kasasta on hoidettu tähän mennessä:
-kassillinen parsittavia sukkia ja yksi nahkarukkanen
-parsittava villapaita
-muokattava puuvillaneule, menossa Konttiin
-T-paita, ei mitään kuvaa miksi kasass joten palautettu kaappiin
-kahden paidan pääntien uudelleen ompelu
-keskeneräinen hame
-Italiasta ostetut matkamuistoliinat
-pesulaput

Hame oli jäänyt kesken, kun se oli ompelun aikana muuttunut liian isoksi. Kaava on SKL 2/2013 lehdestä.
Tämä oli tilanne helmikuussa 2013, kun hame jäi keskeneräisenä pöydälle:
Päädyin leikkaamaan helman irti kaarrokkeesta ja kaventamaan helmaa yläosasta. Leikkasin kaarrokkeesta kuminauhalle kujan. Nyt  tuli sopiva!

Italian matkalta ostin pari matkamuistoliinaa, jotka kai pyyhkeinäkin menisivät. Jo ostaessani suunnittelin kuitenkin muuta.
Leikkasin liinat kahtia ja ompelin niistä kangaskassit! Jotta yläreuna olisi samanlainen molemmilla puolilla, leikkasin ja ompelin liinan alareunasta reunuksen kassin toiselle puolelle.
 Marco Polon pää leikkautui ikävästi Venetsia-kassissa, mutta sille ei voinut mitään.
En tykkää rihkamamatkamuistoista ja siksi suosinkin yleensä paitoja ja muita käytännöllisiä ostoksia reissussa.

Nämä pesulaput tulivat puolivalmiina minulle yhdessä postikulujen hinnalla tulleessa valtavassa kangaspaketissa. Näidenkin viimeistely oli pikkujuttu, kun vaan sain aloittaneeksi. Nauhoina on kierrätyskäytössä olevaa Iittalan astioiden mukana tullutta nauhaa.
Jottei pelkkää UFO-ilua olisi tullut harrastettua, ompelin myös yhden uudenkin työn. Halusin kokeilla yksinkertaisen villatakin tekoa. Kokeilumateriaaliksi päätyi Triteksin 2-luokan kopasta 2 eurolla ostettu villaneulos. Kaavan pohja on SKL 7/2013 kietaisuhuppari, jota olen moneen kertaan käyttänyt eri tavoin muokattuna. Etureunaan ja pääntielle ompelin leveän resorikaitaleen, johon on ehkä myöhemmin tulossa vielä napit tai nepparit. Hiukan liikaa tuli resoria venytettyä ompelun aikana, kun tuli ryppyä etumukseen.
Samaan kuvaan pääsikin myös Marimekon kankaasta tehty T-paita.

Päättely on vielä tekemättä, mutta viime talvena kokeita valvoessa kudoin töissä sukkia. Näissä on mallineuleena venytetty helmineule. Lisäksi kantapäät on neulottu viimeisenä samoilla kavennuksilla kuin varpaat. Mitoitusvirheen takia näistä tuli aika pienet, joten taitavat päätyä nimpparilahjaksi nuoremmalle kummipojalle. Lanka on 7 Veljestä Tweed.
Saumurista irtosi viimeinenkin luomispiikki, joten hetken aikaa täytyy pärjätä ilman sitä. Käytännössä edessä on liimaus uunissa kovetettavalla epoksilla. Piikit on liimattu jo pari kertaa aikaisemminkin, joten tätä osasi jo odottaakin.

Saara

2 kommenttia:

  1. Kuinka korjaat saumurin luomispiikin? Täällä on baby lock eclipse, josta sellainen on salaperäisesti hävinnyt ja olen kuullut, että sen voi tehdä vaikka nuppineulasta ja liimata...olen ymmälläni. Sinulla on ilmeisest taito hyppysissäsi tässäkin asiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saumurissani (Brother TD9600) luomispiikit on liimattuina pienissä urissa pistolevyssä. Yleensä olen löytänyt irronneen piikin ompelun yhteydessä saumasta, mutta ompelukonekorjaajan vinkki oli käyttää (kadonneen tilalle) hiekkapaperilla tylsytettyä parsinneulan pätkää. Saumuri oli huollossa 5 kk sitten, jolloin uudet piikit taas liimattiin paikalleen ja nyt on jo toinen taas irti, vaikka hyvällä liimalla ilmeisesti liimasikin.

      Poista